Foto: Romus Ramström

Villa Lidköping lyckades gå igenom grundserie och slutspel helt utan poängtapp. Under lördagen säkrades klubbens fjärde raka SM-guld på damsidan.

De trippla regerande svenska mästarinnorna Villa Lidköping hade gått igenom Elitserien Dam med 16 segrar av 16 möjliga och när det väl vankades slutspel gick laget även rent genom kvarts- och semifinalspelet. Under lördagen väntade SM-final i ABB Arena Syd mot rivalerna Västerås SK och de grönvita hade tydligt siktet inställt på att förstöra västgötskornas perfekta säsong.

Matchen inleddes i ett rasande tempo och när Villas Ida Friman satte bollen i nät i den tolfte match minuten var det, otroligt nog, redan matchens sjätte mål. Villa hade då hunnit ta ledningen med 1-0, tappa till 1-2 och vända tillbaka till 4-2.

– Vi hade pratat om att de skulle komma ut och vilja leva på energin här på hemmaplan. Så vi sa att vi skulle vara lugna och coola första kvarten, men det blev ju totala motsatsen (skratt). Johan (Lindblom, huvudtränare reds. anm.) var väl inte supernöjd, men det gick ju bra, säger Villa-stjärnan Sanna Gustafsson.

Efter den galna matchinledningen lugnade saker och ting ner sig en aning och först sju minuter in i den andra halvleken fick målprotokollet uppdateras igen. Detta då VSK reducerade på en vänsterhörna och de grönvita hade därmed återigen rejäl kontakt.

Det skulle dock visa sig att de tillslut inte kom närmare än så. Ida Friman svarade snabbt med sitt andra mål i matchen och därefter var det dags för matchens delikatess. Detta då Sanna Gustafsson lobbade ett frislag direkt i mål bakom VSK-målvakten Petra Huhta.

– Jag såg när vi fick frislaget att hon stod ganska långt ut och sedan tog det en stund innan hon åkte av (VSK-kaptenen Charlotte) Selbekk, så då tänkte jag att “jag chansar”. Jag har aldrig testat det innan eller så, men hon stod långt ut och är väl inte den längsta målvakten, så jag testade och det gick bra, säger Gustafsson.

Villa vann tillslut finalen med 7-4 och säkrade därmed både en perfekt säsong, helt utan poängtapp, och ett fjärde raka SM-guld. Glädjen var påtaglig efter slutsignalen och Sanna Gustafsson, som själv har varit med och vunnit alla de fyra gulden, passade på att hylla inramningen, publiken och det faktum att finalen spelades inomhus.

– Jättekul. Det är såhär bandy ska spelas. Nu får vi verkligen chansen att visa hur duktiga vi är. Både vi och VSK är lag som vill spela bandy och inte hålla på ute, så jag är jättenöjd med hela arrangemanget. Det var ett otroligt tryck från alla Lidköpingsbor som slutit upp och hejat fram oss, säger guldhjälten.

Villa Lidköping BK – Västerås SK 7-4

1-0 1′ Linnea Larsson (Annie Berner), 1-1 3′ Karla Thuresson (Erica Persson), 1-2 8′ Gabriella Aronsson (Erica Persson, hörna), 2-2 8′ Matilda Öhman (Ida Friman), 3-2 10′ Matilda Öhman, 4-2 12′ Ida Friman (Sanna Gustafsson), 4-3 53′ Galina Mikhaylova (Julia Norrman, hörna), 5-3 55′ Ida Friman, 6-3 70′ Sanna Gustafsson (frislag), 6-4 82′ Tova Grönoset (straff), 7-4 90′ Ellen Nilsson (Sanna Gustafsson).

Hörnor: 8-9 Hörnmål: 0-2

Utvisningar: VLBK: 2×10 min VSK: 3×10 min (VSK:s Charlotte Selbekk fick lindrigt matchstraff efter tre utvisningar)

Publik: 2 314 personer,