Det verkar som att Vänersborg äntligen har hittat sin rytm i elitserien i bandy. Efter en trög start på säsongen med bara två poäng på fem matcher, lossnade det rejält för dem på tisdagskvällen.

Ett viktigt möte i bottenstriden utspelade sig mellan IFK Vänersborg, som ligger på tolfte plats, och IFK Rättvik, som ligger på trettonde plats. Trots förluster mot tabellettan och tabelltvåan Bollnäs och Villa, har Vänersborg visat styrka och uthållighet. Med två knappa förluster mot Gripen och Frillesås, samt en bortaseger mot Sandviken, var de redo att ta sig an Rättvik.

Vänersborgs offensiv har varit stark, och om det var flest antal mål som gällde, hade de legat 7:a i tabellen. Men i kväll stod Rättvik för motståndet, som hittills gjort minst antal mål, endast 12. Rättviks defensiv har dock varit solid, med sex lag sämre än dem så här långt.

Vänersborg ägde mycket boll i första halvlek men hade svårt att komma till det riktigt klara målchanserna och när man väl gjorde det var Sam Börjes som höll kassen ren från påhälsning. Rättvik var ytterst nära att ta ledningen i matchen när man ganska enkelt kunde kontra på Vänersborg. Men Kimmo Kyllönen var inte sämre än Sam Börjes. Det blev två sena mål i den första halvleken. Hemmalaget tog ledningen men Rättvik kunde kvittera direkt efteråt och ställningen var 1-1 i halvtid.
En halvlek som kanske speglade Rättviks inledning på elitserien – Målsnålt.

Andra halvleken speglade kanske det som varit signifikant för Vänersborg i inledningen av årets elitserie. Man gör mål. Under sista halvtimmen gick Vänersborg i från 2-2 till seger med 8-2. En mycket viktig seger.

Vänersborgs trupp har varit osäker under inledningen av säsongen på grund av alla de skador man har och har haft i truppen. Men nu är Lukas Forsström tillbaka igen efter två matchers avstängning. Trots frånvaron av Emil Viklund, Adam Blomster och Mikko Lukkarila, har juniorerna Isac Stolt och Vincent Mayborn klivit fram. Dessutom har Richard Wallin Kamperin gjort comeback, och spelade sin första elitseriematch sedan 2018 samt Markus Kuomuoja lånats in från Norge. Både Richard och Markus blev målskyttar i kväll. Lukas Forsström spelade fram till fyra av målen. Lukas är en viktig kugge i IFK, inte minst med målgivande assist på hörnorna.

Det ska bli spännande att se hur resten av säsongen utvecklas för både Vänersborg och Rättvik!

43:10. Linus Hagman gjorde det första målet med en assist från Lukas Forsström, vilket gjorde ställningen till 1-0 för Vänersborg.
44:21. Jack Ternander kvitterade till 1-1 med en assist från Patrick Backman för Rättvik.
49:55. Vänersborg tog ledningen igen till 2-1 med ett hörnmål av Joakim Johansson, assist från Lukas Forsström.
54:58. Rasmus Plan kvitterade till 2-2 med en assist från Lucas Dalin för Rättvik.
63:30. Vänersborg tog återigen ledningen till 3-2 med ett hörnmål av Adam Hero Löf, assist från Lukas Forsström.
72:47. Kalle Lempinen utökade Vänersborgs ledning till 4-2.
77:25. Robin Lundqvist utökade Vänersborgs ledning ytterligare till 5-2.
81:50. Markus Kumpuoja utökade Vänersborgs ledning till 6-2 med ett hörnmål, assist från Lukas Forsström.
83:34. Markus Kumpuoja utökade Vänersborgs ledning ännu mer till 7-2 med en assist från Kimmo Kyllönen.
86:58. Robin Lundqvist utökade Vänersborgs ledning till slutresultatet 8-2 med en assist från Niklas Holopainen.

Vänersborgs IF – IFK Rättvik 8-2 (1-1)
Målgörare, IFK Vänersborg: Linus Hagman, Joakim Johansson, Adam Hero Löf, Kalle Lempinen, Robin Lundqvist, Markus Kumpuoja
IFK Rättvik: Jack Ternander, Rasmus Planl
Utvisningar, IFK Vbg 10 IFK Rättvik: –
Hörnor: 12-0 Hörnmål: 3-0
Publik:  711

Matchens poängplockare

IFK Vänersborg
Lukas Forsström (tröjnummer 8)  4 assist
Markus Kumpuoja (11)  2 mål
Robin Lundqvist (70)  2 mål
Linus Hagman (44) 1 mål
Joakim Johansson (68) 1 mål
Adam Hero Löf (27) 1 mål
Kalle Lempinen (10) 1 mål
Niklas Holopainen (9) 1 assist
Kimmo Kyllönen (23) 1 assist

IFK Rättvik
Jack Ternander (9) 1 mål
Patrick Backman (7) 1 assist
Rasmus Plan (8) 1 mål
Lucas Dalin (75) 1 assist