Nu är det klart hur Bandyallsvenskan Herr kommer att spelas kommande säsong. Då serien spelas med 15 lag betyder det att den kommer att spelas på ett helt nytt sätt.

 

Allsvenskan 2024/2025

Den bandyallsvenska säsongen 2024/25 på herrsidan kommer att bli lite annorlunda med 15 istället för vanligtvis16 lag, vilket således även betyder ett helt nytt upplägg.

När IFK Vänersborg tog över IFK Motalas plats i Elitserien och Borlänge Bandy drog sig ur Bandyallsvenskan, blev två platser lediga i serien. En av dem fylldes av Gustavsbergs IF, men den andra förblev tom.

Under våren har de allsvenska klubbarna på herrsidan jobbat tillsammans och kommit fram till ett nytt upplägg för serien.

Så spelas serien
Det betyder att den kommande bandysäsongen som sagt består av 15 lag och kommer att spelas som en rak enkelserie. Efter grundserien delas lagen upp i två grupper. De åtta bästa lagen spelar en intern enkelserie om direkt- och kvalplatser till Elitserien, medan de sju nedersta lagen spelar en intern enkelserie för att undvika nedflyttning och negativt kval.

Varje lag spelar totalt 20 eller 21 matcher under säsongen. I fortsättningsserierna strävar man efter att byta hemma- och bortamatcher jämfört med grundseriens möten. Alla poäng från grundserien tas med in i fortsättningsserierna. I serien som handlar om uppflyttning spelar varje lag sju matcher, vilket leder till en ojämn fördelning av hemma- och bortamatcher. De fyra högst rankade lagen efter grundserien får fördelen av en extra hemmamatch.

Tabellstrecken kvarstår som tidigare: vinnaren av Bandyallsvenskan efter fortsättningsserierna går upp i Elitserien, lag två och tre kvalar till Elitserien, lag 12, 13 och 14 kvalar för att hänga kvar i Bandyallsvenskan och lag 15 åker ur.