Det är nu klart att Jesper Larsson blir Sirius Bandys nya huvudtränare. Klubben och Jesper är överens om ett tvåårskontrakt som sträcker sig till och med säsongen 2025/26.

Förra veckan meddelade Oskar Robertson att det inte blir någon fortsättning för hans del i Sirius Bandy. Nu är det klart att Jesper Larsson tar över tränarsysslan i Sirius.
– Det känns otroligt roligt och spännande! Jag ser väldigt mycket fram emot att komma till Sirius och Uppsala, säger den 37-årige tränaren som nu lämnar sitt tränaruppdrag i Frillesås för att leda Sirius.

Han har en gedigen bandybakgrund med bland annat cirka 200 elitseriematcher som spelare samt flera hedersamma tränaruppdrag efter det. Som tränare kanske det är de två VM-gulden som förbundskapten i P19-landslaget som står högst upp på meritlistan även om han den här säsongen tog Frillesås till klubbens första slutspel någonsin. Hans ledarskap drivs av ett stort engagemang där främst tydlighet och att skapa arbetsglädje präglar hans ledarstil.
– I mitt civila liv arbetar jag som familje- och ungdomsbehandlare och där är mitt viktigaste arbetsverktyg samtal. Det är något jag har med mig också i rollen som bandytränare. I min ledarstil strävar jag efter att vara tydlig, motiverande och engagerad, säger Jesper Larsson och fortsätter:

– Tydlighet i form av mina förväntningar på laget och spelare, där jag också ofta coachar individuellt. Motiverande och engagerad i form av närvaro, feedback och arbetsglädje. För mig är viljan det viktigaste. Viljan att träna, utvecklas och vinna. Jag hoppas att mitt engagemang ska smitta av sig till spelarna både under träning och på match.

Jesper är uppvuxen i Vänersborg och där startade även hans bandykarriär, i IFK Vänersborg. Sedan 2010 har han bott i Göteborg och nu efter drygt 14 år går alltså flyttlasset till Uppsala.
– Jag och min fru Sara trivs väldigt bra i Göteborg men miljöombyten är alltid utvecklande och roligt. Vi har familj som har bott i Uppsala under många år och har ofta varit här på besök. Det är en fantastiskt mysig stad med mycket historia och tradition. Vi ser också fram emot att enklare kunna umgås spontant med vänner boende i Stockholm, säger han.

Han har en klar bild över Sirius som lag.
– Sirius är ett ungt och kompetent lag med många bra skridskoåkare som besitter fina individuella kvaliteter. Det här unga laget har också flera rutinerade spelare som redan har hunnit samla på sig rutin och erfarenhet av bland annat SM-finaler. De är vana att spela stora matcher. Det finns helt enkelt en bra mix av individer som jag ser mycket fram emot att bli en del av, säger han.

Och bilden av klubben i stort är bara positiv.
– Jag har haft många bra samtal med Jimmy Helmersson. Han har presenterat Sirius Bandy på ett bra sätt vilket gjorde att det här samarbetet kändes helt rätt för mig som bandytränare. Jag upplever Sirius som en välmående klubb vilket ger goda förutsättningar för utveckling hos både spelare och tränare. Träningsförhållanden i Recoverhallen är också en stor fördel och något jag ser fram emot att använda. Jag har också hunnit träffa sportgruppen, vilka också känns engagerade och duktiga på att hjälpa till med allt det som finns utanför bandyplanen, säger Jesper Larsson.

Sportgruppen är glada över att denna pusselbit nu är lagd till kommande säsongs lagbygge.
– Jesper är en ung och modern ledare med egenskaper som passar bra för att utveckla den enskilda spelaren och laget i sig. Han är professionell, noggrann och ambitiös och har gjort bra ifrån sig de senaste åren i både ungdomslandslag och i Frillesås. Vi är glada över att Jesper vill komma till oss och fortsätta utveckla Herr Elit enligt klubbens mål och vision, säger Sportgruppen i ett uttalande.

 

Jesper Larsson
Ålder: 37 år
Födelseort: Vänersborg
Moderklubb: IFK Vänersborg
Spelarkarriär: IFK Vänersborg, IFK Kungälv, GAIS, Frillesås Bandy
Tränarkarriär: Frillesås Bandy, IFK Vänersborg (både herr 2 år och J20 3 år), Förbundskapten P19-landslaget
Meriter: 2 VM-guld med P19-landslaget (2022 Katrineholm, 2023 Göteborg)