Det svenska P19-landslaget är obesegrade efter den första VM-dagen i Oslo. Detta efter en 3-1-seger mot Finland och 2-2 mot värdnationen Norge under fredagen.

Under fredagen inleddes P19-VM på Ullernbanen i Oslo och Sverige fick en drömstart på mästerskapet, dit man kom som regerande världsmästare. Premiären mot Finland vann de gulblåa med 3-1 på ett tämligen kontrollerat vis, men det skulle visa sig bli tuffare.

Fredagens andra gruppspelsmatch spelades mot värdnationen Norge, som hade förlorat sin premiär mot Finland med 1-2, och det skulle visa sig att hemmalaget var rejält revanschsugna. Norrmännen radade upp målchanser i den första halvleken och svenskarna såg både stressade och loja ut på samma gång. De lyckades dock få med sig 2-2 in i pausvilan. Ett resultat som tillslut stod sig hela vägen ut, trots att Norge helt klart hade bud på mer.

– Jag tycker inte att vi kommer upp i den arbetskapacitet vi kan förvänta oss av varandra. Det är tuffa förhållanden där ute. Det är kallt och lite hoppigt. Vi är inte beredda att ta fighten där ute och då väger det över för Norge. Framförallt i första halvlek är de snäppet vassare, säger Sveriges förbundskapten Daniel Skarps.

Trots det svenska missnöjet med insatsen så toppar man gruppen med tre inspelade poäng efter den första dagen.

– Det här gänget har ju aldrig spelat tillsammans förut, så vi får ta steg hela tiden nu och se till att vi kommer till en söndag där vi kan spela final. Det är ju det vi behöver landa i. Sedan behöver vi slipa på detaljer hela vägen fram och få med oss det arbete som krävs helt enkelt, säger Skarps, som har en tydlig målbild med lördagens gruppspelsmatcher.

– Framförallt ska vi ta två poäng så vi är klara för söndag. I spelet gäller det att vi får med mer folk i offensiven och så behöver vi hålla ihop det bättre i defensiven. Framförallt behöver alla ta jobbet till 100 procent.

Under lördagen ställs Sverige mot Norge klockan 14.00 och mot Finland klockan 18.00.

Se highlights från alla VM-matcher >>

Matchfakta: Finland – Sverige

Mål: 0-1 1′ Rasmus Gustafsson (Albin Bysell), 1-1 22′ Elmer Lönnborg (Otto Huopalainen), 1-2 47′ Albin Bysell, 1-3 50′ Gustaf Doktare (Eric Jältborn)

Hörnor: FIN: 5 (0) SWE: 4 (0)

Utvisningar: FIN: 1×6 min SWE: 2×6 min

Plats: Ullernbanen, Oslo

Matchfakta: Sverige – Norge

Mål: 0-1 10′ Anton Philippenko (Herman Nordby), 1-1 14′ Rasmus Gustafsson (Axel Tapper), 2-1 28′ Albin Bysell (Wilhelm Frimodig), 2-2 31′ Anton Philippenko (Herman Nordby).

Hörnor: SWE: 4 (0) NOR: 6 (0)

Utvisningar: SWE: 1×6 min NOR: 1×6 min