Det svenska P19-landslaget är klart för VM-final i Oslo under söndagen. Detta efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet på Ullernbanen.

Efter en seger och en oavgjord match under fredagen följde det svenska P19-landslaget upp de insatserna med dubbla segrar under lördagen. Därmed är de gulblåa regerande världsmästarna klara för VM-final mot Norge under söndagen.

Sverige inledde lördagen med att få målskyttet att lossna för första gången i mästerskapet i matchen mot Norge. 1-0 i paus blev tillslut hela 7-0 efter bland annat fyra mål av Albin Bysell och redan där var Sverige klara för final, men det bara för den saken var det inte slut på drama.

Den sista gruppspelsmatchen, mot Finland, inleddes i kraftigt snöfall och skulle avgöra om grannarna i öst eller väst skulle stå på andra sidan i finalen. Efter en oavgjord, 1-1, första halvlek i snökaos slutade nederbörden och då började det verkliga dramat.

Finland distanssköt sig upp i en 3-1-ledning och såg ut att storma mot final, men Sverige var inte speciellt sugna på att få se sig besegrade. 3-1 blev 3-3 genom dubbla mål av Vilgot Müller och när matchklockan var inne på tilläggstid kom avgörandet. Detta då Rasmus Gustafsson satte 4-3 för Sverige.

– Jag vet inte vad som hände. Det var någon situation där nere och så blev Colin (Dahlberg reds. anm.) jäkligt ren. Han satte ut den till mig och jag bara rundade målvakten. Jag var jäkligt nervös över att bollen skulle studsa över klubban och att jag skulle missa, men nu hade jag tur den här gången, skrattar matchvinnare Gustafsson.

Finland jagade frenetiskt en kvittering i slutminuterna och hade bland annat en boll som gick i ribban och ner på mållinjen, men närmare än så kom de inte. Sverige ställs istället mot hemmanationen Norge i söndagens VM-final klockan 12.00.

– Nu har jag inte kollat på väderkartan, men det ska bli en rolig match att spela. Det är två bra lag. Norge har presterat riktigt bra. Det är ett duktigt bandylag, men vi är här för att vinna. Det finns bara vinna, säger Rasmus Gustafsson.

Highlights

Matchfakta: Norge – Sverige

Mål: 0-1 2’ Albin Bysell (Ville Thornberg, hörna), 0-2 34’ Albin Bysell, 0-3 40’ Vilgot Müller (Rasmus Gustafsson), 0-4 42’ Albin Bysell (hörna), 0-5 43’ Wilhelm Frimodig (Gustaf Doktare), 0-6 58’ Albin Bysell (Gustaf Doktare), 0-7 61’ Colin Dahlberg (Vilgot Müller).

Hörnor: NOR: 4 (0) SWE: 7 (2)

Utvisningar: NOR: – SWE: 2×6 min

Plats: Ullernbanen, Oslo

Matchfakta: Sverige – Finland

Mål: 1-0 8’ Oskar Alfredsson (Rasmus Gustafsson), 1-1 25’ Filip Svennas (Otto Huopalainen), 1-2 37’ Touko Tähtinen (Ilmari Pesonen), 1-3 38’ Jonathan Hyttinen (Simo Vainikka), 2-3 48’ Vilgot Müller (Eric Jältborn), 3-3 57’ Vilgot Müller (Wilhelm Frimodig), 4-3 62’ Rasmus Gustafsson (Colin Dahlberg)

Hörnor: SWE: 5 (0) FIN: 3 (0)

Utvisningar: SWE: 1×6 min FIN: 3×6 min

Plats: Ullernbanen, Oslo