Sverige världsmästare i Oslo – målfest i finalen. Det svenska P19-landslaget lyckades under söndagen försvara sin världsmästartitel. Detta då Norge besegrades i finalen i Oslo med 11-6 (5-1).

Efter VM-guldet på hemmaplan i Göteborg förra året bar det svenska P19-landslaget ett stort favoritskap in i årets mästerskap, som avgjordes i Oslo. Efter att ha gått obesegrade genom gruppspelet var det under söndagen dags för final mot hemmanationen och trots osäkra väderförhållanden så visade svenskarna direkt vart skåpet skulle stå.

Efter en mållöst första kvart kunde Sverige glida ifrån till en 5-1-ledning i halvtid och trots att norrmännen aldrig gav upp så kunde ett offensivt sylvasst Sverige hålla undan. Slutresultatet skrevs tillslut till 11-6 och det svenska guldjublet fick ljuda över den norska huvudstaden.

– Helt jäkla sjukt. Så jäkla fint, jublar tvåmålsskytten Oskar Alfredsson.

– I första halvlek börjar vi jäkligt starkt. Vi går ifrån och gör fem kassar, så det ger oss ett bra läge inför andra. Sedan kom de tillbaka lite, men vi sliter på. VM-guld!

Även förbundskapten Daniel Skarps var mer än nöjd efter slutsignalen.

– Det är häftigt såklart. Någonstans har det väl funnits med i planeringen, men när man väl står där är det små marginaler, säger han och konstaterar att matchplanerna var många med tanke på osäkerheten kring vädret.

– Jag tror vi hade fyra olika matchplaner inför det här. Vi var inne på att spela 3×30 med domarna, men så kom inte snön förrän i andra halvlek. Det är små marginaler, men vi lyckas få med oss en ledning när det börjar bli sämre förhållanden och då kan vi spela lite på den.

Matchfakta VM-final:
Sverige – Norge 11-6 (5-1)

Mål: 1-0 16′ Rasmus Gustafsson, 1-1 23′ Tyler Myrmo (Herman Sundheim, hörna), 2-1 26′ Colin Dahlberg (Rasmus Gustafsson), 3-1 31′ Oskar Alfredsson (Rasmus Gustafsson, hörna), 4-1 37′ Oskar Alfredsson, 5-1 40′ Albin Bysell (Gustaf Doktare), 6-1 55′ Vilgot Müller, 6-2 57′ Henrik Tuseth, 6-3 58′ Simen Farnes (Daniel Pundsnes), 7-3 60′ Colin Dahlberg (Wilhelm Frimodig), 8-3 72′ Albin Bysell (Colin Dahlberg), 8-4 Herman Nordby (Herman Sundheim, hörna), 8-5 79′ Herman Sundheim (straff), 9-5 80′ Vilgot Müller (Axel Tapper), 9-6 85′ Anton Philippenko (Daniel Pundsnes), 10-6 92′ Colin Dahlberg (Vilgot Müller), 11-6 95′ Albin Bysell (Wilhelm Frimodig).
Hörnor: SWE: 6 (1) NOR: 6 (2)
Utvisningar: SWE: 1×10 min NOR: 2×10 min
Domare: Daniel Labe
Plats: Ullernbanen, Oslo

Matchens Lirare: Rasmus Gustafsson (SWE) & Herman Sundheim (NOR)
VM:s bäste målvakt: Eelis Laitinen, Finland
VM:s bäste försvarare: Herman Sundheim, Norge
VM:s bäste mittfältare: Gustaf Doktare, Sverige
VM:s bäste anfallare: Albin Bysell, Sverige
VM:s skyttekung: Albin Bysell, Sverige (nio mål)
VM:s MVP: Albin Bysell, Sverige

Albin Bysell blev skyttekung, bäste anfallare och MVP i VM. Martin Gustafsson.

Gustaf Doktare utsågs till VM:s bäste mittfältare. Martin Gustafsson
Sveriges guldtrupp: Alvin Unger, Edsbyns IF, Rasmus Karlsson, IFK Motala, Albin Bysell, Edsbyns IF, Axel Tapper, IK Sirius, Colin Dahlberg, IK Sirius, Eric Jältborn, Vetlanda BK, Gustaf Doktare, Katrineholm Bandy, Ivar Sundström, Edsbyns IF, Kalle Eriksson, Ljusdals BK, Melker Holmberg, Västerås SK, Oskar Alfredsson, Västerås SK, Rasmus Gustafsson, Ljusdals BK, Vilgot Müller, IK Tellus, Ville Thornberg, Villa Lidköping BK, Wilhelm Frimodig, Västerås SK, Wille Larsson, Sandvikens AIK.

Guldledarna: Daniel Skarps, förbundskapten, Johan “Bejja” Berglund, ass förbundskapten, Christian “Chricke” Granqvist, Team Manager, Stefan Sandgren, slipare, Annica Fredell, naprapat.