Silver för Sverige i P17-VM – Finland vinner i sudden death

Sverige åker hem med ett VM-silver efter ett mycket jämnt mästerskap i Mikkeli, Finland. Finalen avgjordes i sudden death där Finland gör det avgörande målet och tar hem bucklan.

Sverige inleder VM-finalen strakt och tar ledningen i den tionde matchminuten genom Alfons Altersved. Den svenska ledningen står sig ända till 81:a matchminuten då Finlands Niilo Puhakainen kvitterar till 1-1. Vid det laget snöar det ymnigt över planen och när matchen når fulltid står det klart att det är 10 minuters förlängning med sudden death som gäller.

I den tredje minuten in i förlängningen gör Finland ett lyft som de lyckas styra in på volley och drömmen om ett VM-guld tar slut för Sveriges del.

– Det är otroligt tungt naturligtvis och jag är väldigt ledsen för grabbarnas skull. De har gjort ett otroligt bra jobb under hela den här resan, och den här samlingen i ett antal dagar. De har krigat i minus 27 grader och kraftigt snöfall. Ingen har gnällt utan jobbat stenhårt. Tyvärr när det blir de här förhållandena så blir det ju lätt lite slumpmässigt som avgör, säger förbundskapten Anders Torhall.

– Första halvlek är väldigt jämn, spelmässigt också. Vi tar ledningen och håller den långt, långt in i matchen. Sen är det situationer när vi ska ha ett frislag, vi får inte det, sen blir det en styrningen till hörna lite onödigt som de sätter till 1-1. Det står sig matchen ut men i andra halvlek har vi mängder av målchanser och blir väl kanske lite rånade på slutet utav en solklar straff där med en hög klubba på mållinjen vid en hörna, men det går fort och det är så det är liksom, fortsätter Anders Torhall.

– Sen i sudden fortsätter vi att skapa rätt så många bra lägen, men sen är det som sagt slumpen som avgör, men det vet vi ju, avslutar Torhall.

Sverige – Finland
1-2 (1-0)